Fasola mung zielona 200g - Radix
Opis
Fasola mung zielona 200g
Fasola mung nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu – 100 g gotowanej fasolki zaspokaja odpowiednio 61 proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania na wymienione składniki. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.
Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce – zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź retinol.
Doskonale sprawdza się w sałatkach, gdzie stanowi zdrowy i białkowy komponent pełnowartościowego posiłku, w połączeniu z warzywami i tłuszczem.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Waga |
200 g |
---|---|
Wartość energetyczna |
347 kcal (w 100g produktu) |
Tłuszcz |
1,15 g |
Węglowodany |
62,62 g |
Białko |
23,86 g |
Opinie o produkcie (0)




